Ho Chi Minh City + via Mekong Delta naar Cambodja
Door: Martine
Blijf op de hoogte en volg Wim-Jelle en Martine
01 Juli 2011 | Cambodja, Phnom-Penh
Op 27 juni zijn we midden id. nacht met de nachttrein in Ho Chi Minh City aangekomen. We hebben urenlang in een coupé tussen alleen maar Vietnamezen gezeten die ons heel de tijd aan zaten te staren. Het was er niet erg fris. Toen we zagen wat iedereen daar in die trein doet begrepen we wel waar dat door kwam. Mensen zitten overal met hun vieze voeten in en op, peuteren graag in hun neus, eten te vies voor woorden treineten, slapen in het gangpad en nemen graag hun huisdieren (bv. kippen) mee op reis.
Via Wim-Jelle zijn werk hebben we kunnen regelen dat we een kijkje konden nemen in een boutenfabriek op 60 km van HCMC vandaan. We werden opgehaald door de chauffeur vd fabriek en werden door een nog kleiner meisje dan ik :) hartelijk ontvangen. Ze heeft ons rondgeleid en de barre omstandigheden waaronder de mensen daar werken heeft grote indruk op ons gemaakt. Niks geen gehoordbescherming, lasbrillen of mondkapjes.
We zijn naar de Cu Chi tunnels geweest waar de bewoners van Cu Chi de Amerikanen de baas zijn gebleven door alllerlei slimme 'trucjes', zoals het bouwen van tunnels en boobytraps.
We hebben er beide (eigenlijk tegen onze principes in omdat we het op deze plek ongepast vinden) geschoten met een machinegeweer. Het was best heftig om met een echt geweer te schieten. Je voelt een enorme terugslag, maar dat is ook wel weer kicken.
Na de tunnels zijn we naar het museum vd oorlogsmisdaden tegen Vietnam geweest waar heel veel beeldmateriaal te zien was over de oorlog met de Amerikanen. Er zijn in totaal 300.000 Vietnamezen in de oorlog omgekomen. Met name de napalmbommen en gifgassen hebben veel schade aangericht aan de bewoners en hun nakomelingen, die nog jaren nagewerkt heeft. Er zijn veel kinderen na die oorlog geboren die de meest verschrikkelijke lichamelijke en/of geestelijke aandoeningen hebben.
Na HCMC hebben we een Mekong Delta 'cruise' gemaakt naar Phnom Penh in Cambodja. We hebben onderweg de drijvende markt gezien. De Mekong rivier op zich was niet zo interessant, het is gewoon een brede bruine rivier.
Vanmorgen zijn we in de buurt van Phnom Penh naar de Killing Fields geweest. Wat een gruwelijkheden zijn daar gebeurd zeg! Tussen 1975 en 1979 zijn er daar door de rode Khmer olv. Pol Pot 15.000 Cambodjanen naar de Killing Fields gebracht om daar een gruwelijke dood tegemoet te zien. Mannen, vrouwen en kinderen werden 's avonds ih. donker gemarteld en gedood.
Er zijn ongeveer 130 massagraven waarvan er 88 zijn opgegraven.
Vanmiddag hebben we op een motodop (een scooter met daarachter een tuktuk) wat bezienswaardigheden in Phnom Penh bezocht.
Morgen gaan we naar Paulien en Marco. Zij doen hier vrijwilligerswerk voor de weeskinderen in Phnom Penh. We gaan hen opzoeken en zij zullen ons wat over hun werk vertellen en ons ook dingen laten zien. We zijn benieuwd!
We plaatsen ook weer wat nieuwe foto's!
Wim-Jelle en Martine
01 Juli 2011 - 15:49
Richard Meerkerk:
Wat een indrukwekkende reis moet dit ook voor jullie zijn zeg !! Zoveel indrukken. Heel veel plezier bij Marco en Paulien. Doe ze de hartelijke groeten en geniet nog maar even van jullie vakantie. Groeten, Richard en z'n harem ... -
01 Juli 2011 - 16:22
Wim-Jelle En Martine :
Komt voor elkaar Ries -
01 Juli 2011 - 17:24
Lieneke:
Best een indrukwekkend stukje van je reis denk ik zo...Vietnam, Cambodja en beide in oorlog geweest met de grootste gruweldaden....Vast indrukwekkend allemaal.
Goede reis verder.... -
01 Juli 2011 - 18:03
Pa En Ma Van W.:
Wat zullen jullie veel indrukken te verwerken hebben,geniet er nog maar goed van,want het gaat nu snel.
Tot over een week!
Groeten van ons. -
01 Juli 2011 - 18:31
Andy:
Fascinerend allemaal zeg, het is zo mooi maar je staat ook weer stil bij de werkelijkheid, hopelijk brengt de volgende trip iets meer comfort ;-) -
01 Juli 2011 - 19:19
Tobias:
ha ha, toch zo'n hoedje op! Ziet er wer indrukwekkend uit. Veel plezier nog verder! -
02 Juli 2011 - 15:57
Chantal:
Wow, wat een mooi stukje geschiedenis!
Moet geweldig zijn!!
Tot snel
Xx -
03 Juli 2011 - 10:01
Karlijn:
Hoe gaat het daar? Ik wil ook een foto met zo''n mooi hoedje!
Is het daar leuk? Hier is
het ook heel leuk want het is nu vakantie.
Ik mis jullie heel erg!
Groeten ook van Mama (die zou die vis wel willen proeven!) -
03 Juli 2011 - 18:34
Heleen:
Zo hehe eindelijk kunnen we jullie stukjes eens lezen, jullie hebben echt al veel ondernomen! Geniet er nog maar even van... over een paar daagjes zijn jullie weer terug :-)
xxx